Το AgroDesign στo Agroreview of the Month του Agropen

Τη συνέντευξη του Πάνου Ρεμούνδου επιμελήθηκε η Μαρία Βενέτη υπό  το συντονισμό του Αργύριου Κόγια και πρωτοδημοσιεύθηκε στο site του Agropen, στη στήλη Agroreview of the month, στις 2 Ιουνίου 2014. Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές. Πηγή

 

Αμέσως μετά το εκλογικό ‘ διάλειμμα ‘ του Μαίου, μαζί με τις ευχές μας για καλό καλοκαίρι σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη του μήνα με τον Πάνο Ρεμούνδο της Creativity Platform, τον οποίο ευχαριστούμε για την ανταπόκριση του να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

– Agropen

Πως γεννήθηκε ιδέα της δημιουργίας ενός μη κερδοσκοπικού συλλογικού σχήματος που ακούει στο όνομα Creativity Platform και πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά τον αγροτικό κόσμο ;

– Ρεμούνδος Πάνος

To Creativity Platform δημιουργήθηκε από επαγγελματίες και επιστήμονες με βασικό στόχο την αποτύπωση της δυναμικής δημιουργικής επαγγελματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, μέσα από στοχευμένες δράσεις, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την δυνατότητα των δημιουργών στο να αναπτύσσουν συνεργασίες και να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Θα αναφέρω μερικές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημιουργοί και νομίζω πως θα γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά τους στη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αλλά κυρίως στην αγροτοδιατροφική βιομηχανία. Ο σχεδιασμός συσκευασίας, λογοτύπων και ετικέτας, η φωτογράφιση και το βίντεο, η ανάπτυξη ιστοσελίδων, το marketing και η επικοινωνία είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχονται από την καλούμενη ‘δημιουργική οικονομία’. Νομίζω πως οι επαγγελματίες στο χώρο του τροφίμου θα εντοπίσουν στα παραπάνω πεδία τα απαραίτητα εργαλεία που είναι το κλειδί για την δημιουργία ενός πετυχημένου αγροτικού brand.

– Agropen

Τι είναι το AgroDesign και ποιός είναι ο κυριότερος στόχος της δράσης;

– Ρεμούνδος Πάνος

Το Agro Design είναι η πρωτοβουλία του Creativity Platform που έχει λάβει τα χαρακτηριστικά πλατφόρμας για την συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης και σύστασης ενός επαγγελματικού cluster, στο οποίο θα συμμετέχουν δημιουργοί που προσφέρουν υπηρεσίες στον αγροτοδιατροφικό κλάδο καθώς και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και του τομέα της μεταποίησης τροφίμων.

Ο βασικός στόχος του cluster είναι να βοηθήσει έναν παραγωγό να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής του σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την δημιουργίας μίας ταυτότητας που θα επικοινωνεί αποτελεσματικά τις προσωπικές αξίες και την ποιότητα των προϊόντων που παράγει.

Το επαγγελματικό cluster ‘Agro Design’ θα είναι το όχημα για να θεμελιωθεί μια στρατηγική που θα αξιοποιεί το δημιουργικό κεφάλαιο – τους εξαιρετικά ικανούς designers και εξειδικευμένους σε θέματα marketing & branding επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την πλούσια αγροτική και μεταποιητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στις αγροτικές περιοχές. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να παράγονται σε ευρεία κλίμακα προϊόντα και υπηρεσίες  υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έντονα καινοτομικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητες προώθησης σε ξένες αγορές.

– Agropen

H συμμετοχή της Creativity Platform με την δράση Agro Design στην πρόσφατη Agrotica ενδυνάμωσε την δυναμική της ομάδας για ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;

– Ρεμούνδος Πάνος

Καταρχήν θα ήθελα να σχολιάσω τον όρο εξωστρέφεια, μια έννοια που χρησιμοποιείται πολύ συχνά τελευταία, πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Πολλοί όταν χρησιμοποιούν τον όρο έχουν στο μυαλό τους μόνο τις εξαγωγές, τη διεθνή συνεργασία κλπ.Αντιθέτως εμείς θεωρούμε ως προτεραιότητα να σπάσουμε την απομόνωση που παρατηρείται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να προωθήσουμε τη συνεργασία διαφορετικών κλάδων. Συγκεκριμένα εξωστρέφεια για εμάς είναι να συνεργαστεί συλλογικά  η δημιουργική κοινότητα που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη  με την αγροτική κοινότητα της Χαλκιδικής, Βέροιας , Κιλκίς, Θεσσαλίας κλπ.

Η συμμετοχή μας στην AGROTICA 2014 πιστοποίησε ακριβώς αυτήν την ανάγκη. Με στοιχεία που συγκεντρώσαμε γνωρίζουμε συγκεκριμένο αριθμό παραγωγών από περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας που σε σχέση με τα  προϊόντα που παράγουν, χρειάζονται άμεσα μια λύση σε θέματα σχεδίασης και υλοποίησης εργαλείων branding (συσκευασία, ιστοσελίδα , εταιρική ταυτότητα κλπ).

– Agropen

Ποιές οι προκλήσεις του μέλλοντος αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων σας;

– Ρεμούνδος Πάνος

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον. Η στροφή στην αγροτική παραγωγή που είναι το αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των αντανακλαστικών της κοινωνίας μας που αντιμετωπίζει μια πολυεπίπεδη κρίση, πιστεύουμε ότι παρά τις  δυσκολίες και τις αστοχίες που σίγουρα θα γίνουν, θα δώσουν τελικά καρπούς.Τα χρόνια που έρχονται, ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων αναμένεται να παράξουν και να διαθέσουν στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των τροφίμων και ποτών με υψηλή προστιθέμενη αξία και με έμφαση στην ποιότητα.

Σε αυτή τη προσπάθεια η τυποποίηση, το design της συσκευασίας και γενικά το στοχευμένο branding θα παίξουν καταλυτικό ρόλο.  Για όλα αυτά, το AgroDesign Cluster θα δοκιμαστεί για να εξελιχθεί στο πολυ-εργαλείο που δίνει σε έναν παραγωγό τις απαραίτητες λύσεις. Ελπίζουμε ότι τόσο με τη βοήθεια των δημιουργών που είναι μέλη του cluster αλλά και με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε οι οποίοι μας βοηθούν να βελτιωνόμαστε, θα το πετύχουμε.

 

Οργάνωση: Κόγιας Αργύριος (Συντονιστής)

Επιμέλεια: Βενέτη Μαρία (Δημοσιογράφος)

Αφήστε μια απάντηση

Proudly powered by WordPress
Theme: Esquire by Matthew Buchanan.